De Lekkere Tekst
 
+Blog

Creatieve teksten schrijven: hoe doe je dat? 6 nuttige tips

De Lekkere Tekst+ 30 juli 2017

Mensen vragen me soms wel eens waar ik mijn inspiratie voor creatieve teksten precies vandaan haal. Ik vind dat een heel moeilijke vraag. Misschien moet ik zelfs het antwoord schuldig blijven. Hoe ik die letters precies op papier krijg, weet ik ook eigenlijk niet goed. Het zal wel ergens een gave zijn. Toch heeft die vraag me aan het denken gezet. Hoe creëer ik die leuke hersenspinsels precies? Hoe begin ik daar nu aan? Zo heb ik toch een aantal tips kunnen bedenken. En die wil ik graag met jullie delen.

 

Tip 1: Vraag jezelf af op welke uren je het meest productief bent

Want dat zijn meteen ook de uren waarop je het creatiefst bent. En dat is bij iedereen anders. Wanneer krijg je het meeste werk verzet? Op welke momenten van de dag werk je het snelst? Tot ongeveer 11 uur? Rond 3 uur in de namiddag? Of ben je echt een avondmens? Probeer op die exacte momenten eens iets creatiefs te doen. Wedden dat je verrast zult zijn?

 

Tip 2: Uitslapen

Klinkt gek hé? Maar wie niet uitgeslapen is, heeft niet alleen een kort lontje en kan minder verdragen, maar werkt ook trager en kan geen leuke zaken creëren. Een brainstorm doen met collega’s? Een innovatieve oplossing zoeken voor een slopend probleem? Nope. Vergeet het maar. Hiervoor dien je toch een aantal uurtjes gezonde slaap achter de rug te hebben.

 

Tip 3: Neem overal een notitieboekje mee

Of installeer een handige app op je smartphone of tablet. Want vruchtbare ideeën komen niet zomaar aanwaaien op de ogenblikken waarop jij dat wenst. Helaas, pindakaas. Soms gebeurt dat zelfs op momenten waarop je dat het minst verwacht! Terwijl je in een magazine bladert in de wachtzaal van de dokter, bijvoorbeeld. Of terwijl je groenten uitkiest in de Albert Heijn. Of tijdens een praatje met de buurvrouw. O ja en ’s nachts natuurlijk! En dan komt het erop aan om het snel eventjes te noteren, voordat je het vergeet. Want dat zou zonde zijn.

Zelf krijg ik de meest creatieve invallen tijdens een autorit. Dat is ook het moment waarop ik eventjes tot rust kom en alles achter mij kan laten. Jep, de meeste bedrijfsnamen, slogans of originele advertenties werden in mijn Fiat 500 geboren smiley.

 

Tip 4: Probeer tot rust te komen

Nog zo’n rare tip! Maar geloof me, hij werkt wel! Meer nog: hiermee lever je al de helft van het werk. Want hoe meer je denkt “ik MOET hier iets fan-tas-tisch verzinnen tegen morgen”, hoe minder kans je hebt dat die geweldige inval er ook daadwerkelijk zal komen. Teveel druk op de ketel helpt je geen meter vooruit. Of beter: er te vaak over zitten te piekeren, kan je parten spelen.

Ik heb zelf al aan den lijve mogen ondervinden dat ontspanningsoefeningen of relaxatiemomenten wonderen doen om iets innovatiefs te bedenken. Dus … Effe chillen! De rest komt vanzelf wel.

 

Tip 5: Denk in beelden

Haal het innerlijke kind in jou naar boven. Het is een talent dat we allemaal hebben gehad, maar dat we – op een of andere manier – als volwassene verleerd zijn. Jammer toch! Behalve creatieve mensen. Die stimuleren dat deel van de hersenen nog iedere dag. Dus waarom zouden we niet proberen om dat talent weer wakker te schudden? Ergens zit het diep vanbinnen in iedereen van ons een beetje.

In beelden schrijven, maakt een tekst op slag aantrekkelijker.

 

Wat lees jij bijvoorbeeld het liefst:

 

  1. Wil jij ook graag op vakantie? Genieten van een zomers drankje op het strand? En een heerlijke BBQ?
  2. Wil jij ook graag je tenen krullen in het warme zand van Curaçao, terwijl je nipt van een heerlijke pina colada en de geur van gekruide saté’s op de grill jou tegemoet komt?

 

Voilà. Je snapt meteen wat ik bedoel. Creatieve teksten doen je watertanden of honger krijgen. Of stimuleren je om een reis te boeken.

Gewone teksten doen niets bijzonders met je. Je slaat de bladzijde om en je gaat weer verder met datgene waarmee je bezig was.

 

Tip 6: Blijf nieuwsgierig!

En ten slotte de laatste tip. Schenk aandacht aan de dingen om je heen. Probeer eens bewust je focus te leggen op zaken die je anders misschien amper opmerkt. Een pluizige paardenbloem bijvoorbeeld. Of een reclameaffiche op weg naar huis. Of de tekening op de mok van je kop koffie. Surf ook eens op het internet en laat je inspireren door de afbeeldingen.

 

Stuk voor stuk allemaal nuttige tips die je zeker zullen helpen bij het bedenken van leuke teksten.

 

Boemshakalaka!

 

Daar is je creatieve inval al!

 

Lukt het toch niet?

 

Dan kan je nog altijd een tekstschrijver inschakelen die deze tips toepast wink.