De Lekkere Tekst
 
+Blog

Een freelance SEO-tekstschrijver: wat is dat voor ’n beest?

De Lekkere Tekst+ 10 december 2018
SEO is best wel een rare naam. Het klinkt bijna als een besmettelijke ziekte. Gelukkig is het dat niet. SEO staat gewoon voor Search Engine Optimization. Dat betekent zoveel als zoekmachineoptimalisatie. En wat doet een (freelance) SEO-tekstschrijver dan precies? Dat leg ik je hieronder uit.
 

SEO-copywriter

Ik kan mij best voorstellen dat, als je niet vertrouwd bent met SEO, het toch allemaal een beetje als Latijn klinkt. Of Chinees. Maar eigenlijk kan ik het gerust met een paar simpele woorden uitleggen. SEO is een techniek die ervoor zorgt dat je gevonden wordt in Google.
 
Stel, je bent een starter en je wil graag een website lanceren. Dan heb je er uiteraard alle belang bij dat mensen jou vinden op het wereldwijde web. En dan bedoel ik niet door jouw originele bedrijfsnaam in te typen. Heb je een leuk hotel in Zeeland? Dan moeten toeristen jou kunnen vinden op “hotel Zeeland”. Misschien ben je een echte dierenvriend en zijn honden zeker ook welkom. Dan heb je er alle belang bij dat mensen jou vinden op “logeren met hond”. Misschien kan je er wel ballonvaarten doen in de buurt. Of kitesurfen. Ook dat willen mensen graag weten vanuit hun luie stoel.
 
Heb je een hippe cocktailbar in hartje Amsterdam? Dan is het wel cool als mensen jou vinden met de trefwoorden “hippe cocktailbar”. Geef je ook workshops rond cocktails? Dan moeten geïnteresseerden jou kunnen vinden met “workshop cocktail”. Enzovoort. Een SEO-tekstschrijver of SEO-copywriter is iemand die ervoor zorgt dat alle schakels kloppen.
 
Schakels?
 
Welke schakels?
 

Meta tags

Ja, SEO blijft altijd wel nog een beetje technisch. Voordat jouw pareltje van een website mensen lokt en naar de contactpagina stuurt, moeten alle ingrediënten kloppen natuurlijk.
 
Die geheime ingrediënten zijn de volgende:
 
  • Keywords
  • Meta title
  • Meta description
  • De tekst zelf
  • De titel
Ik zal je de exacte technische uitleg maar besparen (die licht ik tijdens een mondelinge briefing wel toe). Maar het komt erop neer dat de juiste woorden moeten worden gekozen én het juiste aantal tekens. Welke woorden dat precies zijn, zoekt de SEO-tekstschrijver voor je uit, met behulp van de juiste tools.
 
Uiteraard is SEO veel meer dan een trefwoordenonderzoek en wat meta tags. Ik ga hier een beetje kort door de bocht, want er komt natuurlijk zoveel meer bij kijken. Denk maar aan interne linken, gebruiksvriendelijkheid, interactie op je blogpagina, dubbele content, alt tags, tussentitels, enzovoort. Het zou ons allemaal een beetje te ver leiden om dat hier uitgebreid neer te tikken.
 
Maar het komt eigenlijk een beetje op het volgende neer.
 
  • Ben je een starter en kan je niet wachten om jouw nieuwe website op het net te gooien?
  • Wil je dat mensen uit een andere stad jou ook vinden? Dus niet enkel jouw lieve buurvrouw? Jouw schoonmoeder of je zoon?
  • Heeft jouw concurrent een website die beter scoort in Google?
  • En erger je je daar mateloos aan?
  • Wil je iedere maand een nieuwe klant via goeie copy hebben? Of meerdere?
 
Kan je op (één of meer van) onderstaande vragen antwoorden met “JA!”?
 
Dan kan zo’n freelance SEO-tekstschrijver beslist wat betekenen voor jou.
 
En het stemt je wellicht gerust dat het niet eens zo’n raar beest hoeft te zijn.
 
Een miereneter (mijn logo) is sympathiek. Toch?
 
En het is zo’n beest dat onrustig blijft zoeken totdat het gevonden heeft wat het zoekt.
 
En ik wil voor jou graag zoeken totdat jij krijgt wat je zoekt.
 
Klaar voor die nieuwe klanten? Let’s rock!