Zal ik je eens een geheim verklappen? Een goede tekst schrijven is als een puzzel leggen. Een puzzel van 1.000 stukken leg je niet op 1 2 3. Voor een goede tekst geldt eigenlijk net hetzelfde: die komt ook niet zomaar uit je pen rollen. Een degelijke voorbereiding is al het halve werk. Hieronder licht ik toe hoe je het best te werk gaat bij het aaneenschakelen van puzzelstukken euhhhh woorden.
Heb je ooit al eens een puzzel gemaakt? Ja? Dan weet je ongetwijfeld dat je eerst alle stukken voor je legt: op tafel of op de grond. Met de tekening of afbeelding bovenaan, zodat je een duidelijk overzicht krijgt.
Voor een tekst begin je op exact dezelfde manier. Of het nu gaat om een brochure, catalogus, blog of journalistiek stuk: alles verzamelen is een gouden tip om er een kunstwerk van te maken.
Vraag jezelf eerst af:
Heb je die informatie verzameld?
Mooi!
Dan kan je verder naar stap 2.
Heel wat puzzelaars beginnen hun creatie met de omkadering. Het raamwerk. En da’s zeker geen slecht idee.
Ook voor een leuke tekst kan het nuttig zijn om eerst de grote lijnen vast te leggen. Probeer eerst een goeie structuur uit te dokteren, voordat je begint te schrijven.
Dat mag gerust grafisch: een tabel, een paar kolommen of rijen, wat call-to-actions, …
Ontbreekt er een stukje? Maak je daar maar geen zorgen over. Dat komt wel goed, zodra je aan het typen gaat.
Klaar?
Dan kan je overgaan naar stap 3.
Oké. Je hebt alle stukken voor je liggen. Je hebt ook al een idee rond de structuur. Dan kan je je volledig gaan toeleggen op de creatie zelf. Het is nu enkel nog een kwestie van finetunen.
Bij een puzzel ga je op zoek naar stukken met dezelfde kleuren of delen die matchen. Het eigenlijke puzzelwerk begint dàn pas. Dat is met een tekst net zo: je bouwt je tekst nu geleidelijk op.
Het mag allemaal wat verfijnder:
Ja. Het einde komt in zicht.
Ken je dat gevoel: dat je het laatste stukje eindelijk mag leggen, zodat de puzzel 1 geheel wordt en je de hele foto of tekening kan bewonderen?
Wel dat allerlaatste stukje van je tekst? Dat is de hoofdtitel.
Vreemd he?
Dat je niet begint met een titel, terwijl die toch helemaal bovenaan je pagina komt?
Nope.
Dé titel bedenk je pas op het laatste. Als alle stukken erin zitten. Want dan pas krijg je een compleet overzicht.
Ik ben er zeker van dat alle bovengenoemde stappen je zullen helpen om er iets moois van te maken. Op die manier zal een tekst geen gigantische berg werk meer zijn waar je tegenop ziet. Of een vervelende klus die uren duurt.
En als dat wel zo is, nou dan weet je me te vinden.
Voor de rest wens ik je veel puzzelplezier.