De Lekkere Tekst
 
+Blog

Soms heb je gewoon een snelle copywriter nodig

De Lekkere Tekst+ 7 november 2018

Een paar maanden geleden stuurde ik volgende tweet de wereld in: “Gisteren 13 pagina’s geschreven, een blogbericht gemaakt, een interview gedaan en uitgewerkt en een opdracht voor een nieuwe klant gedaan. Productieve dag? Denk het wel.” Daar kwam toen een reactie op binnen de schrijverswereld.

 

Want 13 pagina’s? Dat kon toch niet. Iemand schreef dat hij daar minstens een week over deed. Later las ik nog online discussies waarbij een tekstschrijver beweerde dat hij 1 A4’tje op één dag had weten te schrijven. Sterker nog. Dat het soms 14 dagen duurde voordat dat A4’tje perfect was. Daar repliceerde een andere copywriter dan op “welcome to my world”. Toen ik dat las, fronste ik toch wel mijn wenkbrauwen.

 

1 blad. Op 14 dagen???

 

Maar dan was de tekst écht wel perfect.

 

It’d better be!

 

Is een snelle tekstschrijver wel een goede tekstschrijver?

Ik neem aan dat je soms wat extra tijd nodig hebt om iets creatiefs of origineels te maken. En soms is de opdracht ook zodanig moeilijk dat je wat meer info moet opzoeken, experts moet interviewen, enzovoort.

 

Ik schrijf ook niet altijd over simpele dingen. Zo heb ik me ook al mogen inleven in de wereld van rupskranen, hydraulische pompen, uitlaten voor motoren, het limbisch systeem, enzovoort.

 

Maar 1 blad op 14 dagen? Neen. Dat heb ik nog nooit durven zeggen …

 

Dat zou voor mij een offday zijn, zo’n dag dat ik gigantisch veel problemen heb en niet meer aan schrijven toekom. Moet ik mij dan zorgen maken? Is een snelle copywriter per se een slechte tekstschrijver? Volgens mij niet. Zodra je je bronnen hebt doorgrond, de juiste mensen hebt gesproken en de structuur hebt uitgedacht, vloeien de woorden er toch uit?

 

En als het zo is, dat je dagenlang moet zoeken naar de juiste woorden … Heb je dan wel de juiste job gekozen?

 

Snel teksten aanleveren

Als je googlet op ‘snelle copywriter’ kom je vooral blogs tegen van tekstschrijvers die bij hoog en laag beweren dat een snelle tekst nooit goed kan zijn en blablaba.

 

Wel.

 

Laat mij dat dan maar eens tegenspreken.

 

Een snelle tekst kan best goed zijn ook.

 

Sorry, maar mijn klanten kunnen gewoon geen 14 dagen wachten op 1 blaadje. En hoe duur zijn die facturen dan, vraag ik mij af? Sommige tekstschrijvers vragen € 100 per uur.  Maak zelf de rekensom maar. Ocharme die klant. “Hier is uw A4’tje, meneer. Ik heb enkel dit kunnen schrijven. Maar het is écht wel goed hoor.”

 

Het zou jammer zijn als dat niet zo was. Denk ik dan.

 

Neen. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Sommige projecten hebben nu eenmaal haast nodig.

 

Zo moest ik eens 2 boeken schrijven op 12 dagen tijd. En 23 brochures op 3 weken tijd. Of 60 bladen herschrijven op 2 dagen. Soms krijg ik opdrachten voor magazines van grote bedrijven en die moeten op 3 dagen klaar zijn. In het verleden heb ik al teksten voor websites op één weekend gemaakt.

 

En ja, dat was op de tanden bijten. En uiteraard heeft me dat bloed, zweet en tranen gekost. En ja, dat ging soms ten koste van mijn slaap. Of van de kinderen. Maar als die deadline gerespecteerd moet worden, dan is dat maar zo. En als dat betekent dat ik minder moet eten, slapen of mezelf een beetje moet wegcijferen.

 

So be it.

 

Creatief én snel zijn? Tuurlijk gaat dat!

Maar is een snelle copywriter per se minder creatief? Ik denk het niet.

 

Oordeel zelf. Zijn volgende zinnen minder leuk gevonden?

 

"Ben je een echte brainsqueezer? Dan ontvangen we je met open armen! Want bij HOGENT kan je je ideeën vleugels geven. Daar heb je geen energiedrankje voor nodig."

 

"Tumult.fm: Een studentenradio die je weken nóg warmer maakt dan StuBru."

 

Wat denk je? Een Golden Retriever als stress reliever?

 

De bereiding van artisanaal brood vereist een zeker savoir-faire. Alleen vakmensen pur sang durven zich aan zo’n ambachtelijke manier van werken wagen. En dat proeven onze klanten. Niets is lekkerder dan een rolletje echte hoeveboter uitsmeren op zo’n heerlijke, dikke, verse boterham met een robuuste en krokante korst.”

 

De liefde en vriendschap die je krijgt van je viervoeter is onbetaalbaar. En als dat betekent dat je hiervoor een 1.000 euro op tafel moet leggen voor een ravissante raskat … Dan doe je dat allicht met veel plezier. Maar sommige baasjes hebben écht wel veel centen over voor zo’n onvoorwaardelijke liefde. Want voor de Ashera kat betaal je maar liefst zo’n slordige € 70.000 à € 80.000. Het is wel een prachtig beest. Dat wel. Het is een kruising tussen een huiskat, een Afrikaanse Serval en een Bengaal. Én hij staat erom bekend om heel lief, slim en loyaal te zijn. Dat mag ook wel voor zo’n smak geld smiley.”

 

 

 

Wat denk je? Spitsvondig genoeg voor jou?

 

 

En heb jij zo’n project waarmee je niet te lang kan wachten? Call me.

 

 

Dat A4’tje schrijf ik wel eens voor mezelf.

 

Op vakantie.