Twee dagen geleden gingen we gezellig shoppen in Roermond. Toen we op weg waren naar de Designer Outlet, werd mijn aandacht plotseling getrokken door een wel erg opvallende reclameslogan. De titel stond in grote letters op een gevel gedrukt en luidde als volgt: “Hoe groot is die van u?”
Ik kon mijn glimlach niet onderdrukken toen ik ook de subtitel zag: “We hebben het uiteraard over uw dak.”
Het was een ludieke reclamecampagne voor een dakwerker. Origineel? Zeker en vast. Een 10 voor creativiteit. Maar ook wel een 4 voor taalkunde.
Want als je dan echt de puntjes op de i wilt zetten, zou je kunnen zeggen: de correcte schrijfwijze is “het dak”. Dus eigenlijk had er moeten staan: “Hoe groot is dat van u?” Maar dan had deze reclame zijn kwinkslag gemist. Die gedachte deed me verder wegdromen: misschien had degene die deze slogan bedacht wel inspiratie gevraagd aan ChatGPT. Of aan Gemini …
ChatGPT kennen we ondertussen allemaal wel. Maar wat is Gemini? Naast het astrologisch teken voor Tweelingen is Gemini een krachtige AI-tool van Google die je kan helpen met schrijven, plannen, leren, enzovoort. Je kan deze tool zowel voor professionele als persoonlijke doeleinden gebruiken. Net als ChatGPT is deze AI-chatbot gratis. Gemini was oorspronkelijk ook gekend onder de naam Google Bard. Met een d.
Voor wie de afgelopen maanden onder een steen heeft gelegen: Google Bard werd vorig jaar met alle toeters en bellen aangekondigd als dé waardige vervanger voor ChatGPT. Heel de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) werd toen op zijn kop gezet. Google Bard zou als AI-assistant gebruikmaken van natuurlijke taalverwerking (NLP) en machine learning om gebruikers te helpen met allerlei taken.
Dankzij het gebruik van geavanceerde machine learning-modellen, zoals GPT (Generative Pre-trained Transformer) kunnen deze modellen enorme hoeveelheden tekstdata verwerken. Hierdoor zijn ze ertoe in staat om heel wat nuances en menselijke taal te begrijpen.
Dat betekent dat je Google Bard kan inschakelen om concrete vragen te beantwoorden of om een hele tekst te laten schrijven. Dankzij die NLP-mogelijkheden kan Google Bard niet alleen individuele woorden begrijpen, maar ook de volledige context.
Sommigen bleven hardnekkig voorstander van ChatGPT. Anderen waren onmiddellijk verkocht en hadden een duidelijke voorkeur voor Google Bard.
Toch zal de meerderheid meer vertrouwd zijn met de term ChatGPT. Misschien was dat voor Google Bard meteen ook de aanzet om een naamsverandering én nieuwe look-and-feel door te voeren. Want zo kwam de AI-tool Gemini op het toneel in februari 2024.
Als we ChatGPT mogen geloven, is Gemini een ambitieus en geavanceerd AI-project van Google dat ontworpen is om de grenzen van kunstmatige intelligentie verder te verleggen. Het doel van Gemini is om AI-systemen te creëren die de menselijke taal nog beter kunnen begrijpen en genereren.
Dankzij een combinatie van machine learning, NLP (natuurlijke taalverwerking) en deep learning kan deze AI-tool nog nauwkeuriger en efficiënter werken dan voorheen.
Gemini telt voor twee. Dat is ondertussen wel duidelijk. Geen wonder dat Gemini steeds vaker wordt ingeschakeld in verschillende branches:
Zo zou Gemini bijvoorbeeld perfect een antwoord kunnen geven op de vraag:
“Bedenk een grappige, dubbelzinnige reclameslogan voor een specialist in dakwerken.”
Bijvoorbeeld .
Maar dat had ChatGPT allicht ook kunnen doen. Want wat is het verschil tussen die twee eigenlijk?
Eigenlijk is er weinig tot geen verschil tussen ChatGPT en Gemini. Het zijn beide geavanceerde AI-systemen die ontworpen zijn om de menselijke taal te begrijpen en te genereren. Beide tools hebben hun eigen kenmerken, toepassingen en kwaliteiten.
Let er wel op dat je je vragen zo specifiek mogelijk formuleert (via de zogenaamde ‘prompts’). Probeer zoveel mogelijk context mee te geven, zodat de AI-chatbot jouw vraag zo goed mogelijk kan beantwoorden.
Je kan zowel ChatGPT als Gemini gebruiken voor:
Maar als we dan toch een onderscheid willen maken tussen ChatGPT en Gemini, dan moeten we het vooral gaan zoeken in de technologie en architectuur van de tools.
Ook qua toepassingen zijn er nuances:
Veel hangt af van wat je precies wilt doen:
Het is dus een kwestie van uitzoeken welke tool het best bij je past en het meest beantwoordt aan je verwachtingen. Veel hangt ook af van de toepassingen waarbij je de AI-tool wilt gebruiken. Als creatieve copywriter heb ik voorlopig toch nog een lichte voorkeur voor ChatGPT.
En dan nog dit …
Heb ik voor deze blog gebruikgemaakt van ChatGPT?
Yes.
Of gekozen voor Google Gemini?
Ook yes.
Aangevuld met AI-gegenereerde afbeeldingen?
Derde keer yes.
Maar, dan wel met een heerlijk persoonlijk sausje van De Lekkere Tekst erover.
Want ik wil tenslotte toch ook nog wat in de AI-pap te brokken hebben.