De Lekkere Tekst
 
+Blog

Een dag uit het leven van een copywriter (tekstschrijver)

De Lekkere Tekst+ 13 november 2017

Ik weet dat er nuances bestaan tussen de term ‘copywriter’ en ‘tekstschrijver’, maar laat ons die nu even voor wat ze zijn en de 2 ‘jobs’ – om het simpel te houden – over dezelfde kam scheren. Hoe ziet een werkdag van een tekstschrijver er eigenlijk uit? Wat moet je je daarbij voorstellen? Ik probeer hieronder alvast een idee te geven. Het leven zoals het is … Copywriter.

 

05u30

Geluiden van een oceaan en fluitende vogeltjes in plaats van het irritante ringggggg ringggggg van een klassieke wekker. Of een liedje van Skyradio, mijn favoriete radiozender, want het lied waarmee je gewekt wordt … daar blijf je toch maar een hele dag mee in je hoofd zitten.

 

06u00

Okay. Let’s rock.

 

But first coffee!

 

Dat gaat zeker op voor mij. Het is misschien maar een idee, maar ik functioneer niet zonder mijn stevige kop koffie. Alleen al van die heerlijke aroma’s die in de huiskamer verspreiden, krijg je al trek. Toch?

 

#energieboost

 

Terwijl ik de koffiebonen hun werk laat doen, maak ik er altijd een goede gewoonte van om mijn social media te checken.

 

Instagram is my favourite.

 

Erna WhatsAppberichten beantwoorden. Ja, ook van klanten. Want zeker Nederlandse klanten maken daar graag gebruik van. Vlamingen lijken sms’jes via WhatsApp eerder als iets persoonlijks te ervaren. Althans dat idee heb ik.

 

Ook mijn e-mails check ik. Eigenlijk heel de dag door. Want ik ga er prat op dat ik (nieuwe) klanten binnen de 24 uur beantwoord. Ik wacht ook niet graag.

 

Voilà.

 

Rust in mijn hoofd Nu snel douchen, make-up en kindjes wekken en aankleden.

 

07u30

Als alles goed gaat, zit ik nu met 2 jonge boefjes in de auto. Want de ene zoon gaat nog in Vlaanderen naar school en de andere zoon in Nederland. Hoe komt dat? In België kunnen kinderen al vanaf 2,5 jaar naar school. In Nederland pas vanaf 4 jaar. Dat betekent dus heel wat taxiwerk voor ‘la mama’. Want ik heb welgeteld 20 minuten tijd om van de ene school naar de andere te racen. En daar heb ik de brug van Zelzate of Sas van Gent niet meegerekend surprise.

 

08u30

De grootste rush is voorbij. Nu kan ik eindelijk naar mijn klant rijden, waar ik inhouse werk. Een rit van een uurtje. Maar daar zit ik niets mee in. Het geeft me de tijd om na te denken over slogans, concepten of nieuwe bedrijfsnamen.

 

Mijn creatiefste momenten vinden plaats in de auto. Ik weet niet hoe dat komt. Waarschijnlijk kom ik geweldig tot rust in mijn Fiat 500, ondanks mijn zware voet wink. De leukste en origineelste ideeën vinden hier hun oorsprong. En het bespaart me ook nog eens flink wat tijd.

 

09u30

Laat de drukte maar komen. Want nu weet ik dat ik elke minuut wel kan gebruiken. E-mails checken en beantwoorden, briefings over verschillende projecten volgen, teksten schrijven voor brochures of websites, teksten inkorten of vervlaamsen, teksten vertalen, baselines verzinnen, … Het hoort er allemaal bij. En meestal volgen de taken elkaar in een sneltempo op. Hierdoor heb ik de nare gewoonte om mijn lunch ook gewoon aan mijn Mac op te eten.

 

Slechte punten.

 

Ik weet het.

 

14u00

Opnieuw in de auto.

 

Op weg naar de 2 scholen.

 

Verschrikkelijk vind ik het dat scholen in Nederland al stoppen om 15u00! Dan ben ik net nog zo lekker productief! Op vrijdag stoppen ze zelfs al om 14u30! Het lijkt wel alsof juffen minder graag werken dan ik. De rit geeft me wel de tijd om even te ontspannen. Muziekje op en meezingen. Al lijkt het soms meer op een ware performance blush.

 

16u00

Eindelijk allemaal thuis. Nog even naar mijn bureautje. Want ik heb nog een heleboel werk. SEO-teksten voor websites bereid ik altijd goed voor door middel van een grondige SEO-analyse en presentatie. Erna maak ik interviewvragen op. Zo kan ik dan enkele dagen later de eigenlijke webteksten schrijven. Als ik een hele dag vrij heb, kan ik gemakkelijk 5 pagina’s op een dag schrijven (mits een grondige voorbereiding). Ooit heb ik zelfs eens een record gehaald van 10 pagina’s op 1 dag. Grotendeels te danken aan mijn snel tikkende vingers. Maar als de teksten echt spitsvondig, grappig of origineel moeten zijn, hou ik het meestal bij 3 pagina’s per dag. Daar krijg je al honger genoeg van. Dat kan ik je wel verzekeren.

 

17u30

Aan de kookpotten. Want naast schrijver ben ik ook nog altijd mama. En ik vind het superbelangrijk om ’s avonds met z’n allen een hapje te eten, onze dag te overlopen en te genieten van de maaltijd. Terwijl ik pompoensoep maak, aardappelen kook of schnitzels bak, betrap ik er mezelf vaak op dat ik weer zit te brainstormen over allerlei concepten, titels of slogans. Het is sterker dan mezelf. Multitasken ten top.

 

19u30

Een hele tijd ertussen. Ik weet het. Maar die vaatwas ledigt zichzelf niet. En hoewel ik een absurd propere ‘kok’ ben, moet ook de keuken worden schoongemaakt na al dat kokkerellen. Ten slotte nog kindjes wassen, tanden poetsen en een verhaaltje voorlezen. Eerlijk gezegd, levert dit alles me meer stress op dan die voorbijvliegende uurtjes aan mijn klavier.

 

Eindelijk rust.

 

Showtime!

 

Nog gauw die vertaling afwerken, dan kan die alvast naar de klant. Erna alles uitprinten en nalezen op papier. Want dat heb ik ondertussen wel al geleerd. Op het scherm zie je geen fouten.

 

22u30

Bloggen! Want één van mijn klanten verwacht nog een leuk blogartikel. Eerst wat inspiratie opdoen, mijn ideeën in een structuur gooien en dan: schrijven maar!

 

Ik maak mezelf de bedenking hoe leuk het wel is om over werkelijk alle soorten onderwerpen te mogen schrijven. Van kranen over fietsendragers tot GWW-machines. Ja, ze passeren allemaal de revue.

 

Het moeilijkste wat ik ooit heb mogen verzinnen?

 

Copy over uitlaten van motoren.

 

Die staat nog altijd op nummer 1 van de ‘minst sexy onderwerpen’. Gelukkig mag het af en toe ook wat luchtiger, zoals mijn redactiewerk voor Mama Baas.

 

Of deze blog bijvoorbeeld.

 

Pure ontspanning.

 

01u30

Bedtijd.

 

Moe maar voldaan.

 

Schaapjes zal ik alvast niet meer hoeven te tellen.

 

Een lange werkdag?

 

Wellicht wel.

 

Maar het klopt wel wat ze zeggen: zodra je gevonden hebt wat je écht graag doet, zal je nooit meer het gevoel hebben dat je aan het “werken” bent. Dat is ook de reden waarom ik mijn e-mails ook in het weekend lees. Klanten die ’s avonds of op zondag nog een antwoord krijgen, zijn geen uitzondering meer. Een blogje schrijven op de camping of in de B&B? Met plezier.

 

Zalig toch.

 

Zo’n dag uit het leven van een copywriter.

 

Of tekstschrijver.